De vraag naar vervangingsbanden zal toenemen en dat zal de consumptie van natuurrubber een impuls geven. Dat stelt Gerard Stapleton, onderzoeker bij LMC International Ltd voor Zuidoost Azië in een interview. Het onderzoeksbureau verwacht een groei in ‘rubberconsumptie’ van 3,5% per jaar.
Vervangingsbanden
De groeiende vraag naar rubber komt daarbij hoofdzakelijk uit de vervangingsvraag. Opkomende markten in bijvoorbeeld Azië zullen daarbij de basis gaan vormen voor de productie van banden. Stapleton verwoord dat als volgt: “In 2020 zal China 35% van de totale productie van banden voor personenauto’s en lichte bedrijfswagens voor zijn rekening nemen”. Dit percentage lag lag in 2010 nog maar op 23%. De Chinese dominantie wanneer het gaat om het produceren van banden is op het gebied van banden voor vrachtwagens en zwaar vervoer nog veel sterker. In 2010 was China al goed voor meer dan 40% van de productie, dit zal in 2020 naar verwachting de 50% gaan overstijgen.
Banden produceren: niet alleen voor export
China produceert echter niet alleen banden voor exportdoeleinden. De autodichtheid in het land zelf neemt, mede door de stijgende welvaart, ook steeds verder toe. Er is dus ook sprake van steeds meer binnenlandse vraag naar banden. De verwachting is dat de productie van rubber in 2014 met 4,5% zal toenemen waarbij de geschatte totale productieomvang uit zal komen rond de 12,2 miljoen ton.
Thailand, Indonesië en Maleisië zijn overigens de grootste leveranciers van natuurrubber. Ze zijn samen goed voor meer dan 70% van de totale rubberproductie. Overigens groeit niet alleen de productie van banden, maar ook de productie van auto’s. Wereldwijd wordt in 2014 een verkoopgroei van 5,4% verwacht, wat neerkomt op een totaal van meer dan 88 miljoen verkochte auto’s.